Profesjonalne dejonizatory wody Polwater, woda ultraczysta i zdejonizowana:Destylacja
Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji o polityce prywatności.
polityka prywatności

Destylacja

Jest najstarszą metodą oczyszczania wody. Zużywa bardzo duże ilości wody i energii, co oczywiście nie jest bez znaczenia dla kosztów eksploatacji.

Metodą destylacji nie można usunąć związków organicznych, których punkt wrzenia jest niższy od 100oC. Związki te również odparowują i koncentrują się w ostatecznym produkcie, tj. destylacie. Sprzęt do destylacji nie jest najtańszy i zużywa bardzo dużo energii – typowo 1 kW energii elektrycznej na 1 litr wody wyprodukowanej. Co przy wykorzystaniu destylatora o wydajności 17l na godzinę i poborze dziennym 60l wody destylowanej przez 20 dni w miesiącu odpowiada 25 920 PLN rocznie (ok. 1,80 PLN za litr). Charakterystyczne, że producenci destylatorów w rachunku kosztów przedstawiają jedynie opłatę za energię elektryczną czynną pomijając pozostałe składowe rachunku za prąd, czyli opłaty: przesyłową stałą, sieciową, przejściową, jakościową oraz opłatę za wodę chłodzącą. Z wysoką energochłonnością związana jest bardzo wysoka emisja CO2 do atmosfery, wynoszącaaż  700g na jeden litr wody destylowanej. Także ilość wody przeznaczonej  do chłodzenia – ponad 15 litrów na jeden litr destylatu jest bardzo duża. Destylacja jest więc metodą bardzo obciążającą środowisko.

Zależnie od wykonania destylatora, woda destylowana może mieć przewodnictwo od 2 do 8 μS/cm. Nie ma także żadnej gwarancji, że woda po destylacji będzie sterylna. Dodatkowo, zanieczyszczenia zostaną „przeniesione” do destylatu w mechanizmie porywania cząstek pary. Destylacja nie jest procesem „na żądanie”. Z tego powodu, woda musi być wcześniej przedestylowana i przechowana do późniejszego użycia. Jeśli pojemnik do przechowania nie jest wykonany z obojętnego materiału, jony oraz plastyfikatory z tworzywa zostaną wypłukane z pojemnika i zanieczyszczą wodę. Bardzo często dochodzi także do zanieczyszczenia wody florą bakteryjną i glonami. Destylatory wymagają częstego odkamieniania z użyciem kwasu, Z powodu bardzo dużych obciążeń cieplnych destylarki cechują się bardzo niską trwałością. Obecnie destylacja uważana jest za metodę przestarzałą a laboratoria odchodzą od jej stosowania.

 


Cechy destylacji

Bardzo wysokie koszty eksploatacji
Niedokładne oczyszczanie
Wysoka podatność wody destylowanej na zakażenia mikrobiologiczne
Duże zapotrzebowanie na energię elektryczną i wodę
Duża awaryjność
Nie oczyszcza wody z wielu związków organicznych
Niska trwałość destylatorów
Nie działa przy wahaniach ciśnienia sieciowego
Bardzo nieprzyjazna dla środowiska
Destylator wymaga regularnego czyszczenia i usuwania kamienia
Zawilgaca pomieszczenia
Głośna praca
Woda destylowana nie jest dostępna „na żądanie”